Skip to main content

Heden en verleden

CVV Zwervers heeft momenteel zo'n 900 leden die bestaan uit spelende en niet spelende leden zoals bijvoorbeeld de donateurs. CVV Zwervers is met circa 730 spelende leden de grootste voetbalvereniging van Capelle aan den IJssel.

Voor het ontstaan van CVV Zwervers moeten we ver terug in de tijd. Eind december 1929 raakten een paar vrienden, Bertus Oosterom, Jan Heuvelman, Willem Multem en Teunis Noorlander, geïnspireerd om een voetbalclub op te richten, waar eerder in café Noorlander al over gesproken werd. “Als er voldoende liefhebbers zijn dan moesten we het maar doen” was het drietal unaniem van mening.
Nog geen drie maanden later werd de Capelsche Voetbalvereniging Zwervers een feit. Om precies te zijn op 21 februari 1930.

Oprichting CVV Zwervers

21 februari 1930

Dat de mannen hun vereniging de naam Zwervers gaven was voor de hand liggend. Al zwervend en wandelend door de toen nog zeer landelijke Capelse polders werd door hen de geboorte van de voetbalclub voorbereid. De vereniging doet sinds haar oprichting haar naam alle eer aan. Sinds haar ontstaan speelde Zwervers op liefst vijf verschillende accommodaties in Capelle; de Oude Plaats, de Kerklaan, De Ruyterstraat, ’t Slot en uiteindelijk op de Couwenhoek, waar we sinds 2014 een nieuwe accommodatie hebben.

Drie van de oprichters van CVV Zwervers

1930

Van links naar rechts: Jan van de Kooy, Willem Multem en Nic van Es.

Allereerste Zwervers team

1930

Toen nog in blauwe shirts met zwarte broeken

Heren-selectie: met nieuwe witte/blauwe tenue

Heren-selectie
Het vlaggenschip van elke vereniging is heren-1. De hoofdmacht van CVV Zwervers heeft zich in 1930 aangesloten bij de Goudse Voetbalbond. 5 jaar na de oprichting werd Zwervers-1 kampioen en promoveerde naar de 4e klasse van de grote bond van de KNVB. Van 1936 t/m 1981 werd wisselend gespeeld in de 4e klasse van de KNVB en de Goudse Voetbalbond. In 1982 promoveerde Zwervers-1 naar de 3e klasse. In 2011 werd het team kampioen en verhuisde naar de 2e klasse. Drie jaar later werd opnieuw het kampioenschap behaald en promoveerde het team naar de 1e klasse. In het seizoen 2016-2017 is het team na 4 jaar voetbal op 1e klas niveau gedegradeerd naar de 2e klasse. Heren-2 speelt verdienstelijk in de reserve 1e klasse.

Gesponsord door de familie Van Lith, die een bode dienst had tussen Capelle en Rotterdam. Wit shirt en blauwe broek met blauwe kousen. De foto is gemaakt vóór de provisorische kleedkamers op het terrein aan de Kerklaan.

Luchtfoto van Sportpark de Couwenhoek

1930

met rechtsachter bij de dijk het eerste clubgebouw op dit park

Ledenlijst

1935

Zwervers D3

1977

Zwervers A1

1979

Twee voormalige clubgebouwen op sportpark Couwenhoek

1986

Het clubgebouw rechts werd vanaf 1986 gebruikt.

Normen & Waarden

2006

Zoals de visie al aangeeft is het belangrijk dat al onze leden met plezier bij ons voetballen. Belangrijk hierbij is dat men zich veilig en thuis voelt. Daarom is een uitgebreide set aan gedragsregels opgesteld en worden bij alle nieuwe leden introductiegesprekken gevoerd om uitleg te geven aan deze regels. Om de gedragsregels van CVV Zwervers te waarborgen is sinds 2006 een normen en waardencommissie opgezet. Zij dragen zorg voor het naleven en kenbaar maken van de regels.

Prachtig nieuw clubhuis

2014

Na jarenlang overleg met de Gemeente heeft Zwervers twee voetbalvelden ingeleverd om woningbouw op de Couwenhoek mogelijk te maken. Gekoppeld aan deze afspraak is er een prachtig nieuw clubhuis gebouwd dat in 2014 in gebruik werd genomen.

In de loop der jaren is de vereniging uitgegroeid tot een bruisende en trotse traditieclub waar ook buiten het voetbal om altijd wat te beleven valt. Met een ledental dat op de oprichtingsavond stond op 25, staat de teller nu rond de 810, waarvan 60 donateurs. CVV Zwervers start het seizoen 2019-2020 met in totaal 55 teams in de KNVB competitie. 12 heren teams, 1 G-team en 42 jeugdteams waaronder 6 meidenteams. Daarnaast spelen de jongens en meisjes onder de 7 jaar met in totaal 8 teams een eigen onderlinge competitie, de zogenaamde Mini Champions League.

Training Oranje (dames) op ons hoofdveld

2016

Zwervers en Oranje
In 2016 besloot de KNVB om de trainingen van het Nederlands dames team, dat een kwalificatiereeks moest spelen voor de Olympische spelen, te laten plaatsvinden op ons sportpark. Een unieke ervaring en een blijk van waardering voor onze sportpark en accommodatie.

De Oranje dames samen met onze voetballende meiden

Burgemeester Peter Oskam (en voorzitter Ger Jacobs) wensen de dames veel succes in hun Olympische kwalificatie

Nederland-Engeland 3-0. Rinus Terlouw zevende van links (1950)

De andere relatie met Oranje is gelegen in het feit dat in totaal 4 spelers die bij Zwervers de jeugdopleiding hebben gehad het Nederlands elftal hebben gehaald. Dit zijn: Rinus Terlouw, André Hoekstra, Bart Latuheru en Nick Viergever. Rinus Terlouw speelde maar liefst 34 interlands. De andere 3 spelers hebben 1 keer in het Nederlands team gespeeld.

Zwervers D1 (JO13-1)

2017

Mix wedstrijd G-team met scheidsrechters en begeleiding

2017

Aandacht voor iedereen
Het streven bij CVV Zwervers is dat eenieder, zowel heren, jeugd, meisjes en G-voetbal, de aandacht krijgen die ze verdienen. Uitgangspunt is dat de jeugd goed wordt begeleid, want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Selectieteams moeten, binnen de financiële mogelijkheden van de club, op een hoog niveau presteren. De recreatieve afdelingen moeten zich gewaardeerd voelen en de ruimte en middelen krijgen om te kunnen voetballen. Het grote aantal sponsoren moet het gevoel hebben dat ze waar krijgen voor hun geld en zich betrokken voelen bij de club.

Herenselectie seizoen 2018-2019

2018

Op het shirt prijkt de naam van het goede doel Vriend van het Sophia

Marlon Oranje, Jason Postema en David Veauthier (heren-1) met het nieuwe shirt

2019

CVV Zwervers en de samenleving
CVV Zwervers is betrokken bij de samenleving. Om die betrokkenheid inhoud te geven is er een aantal initiatieven die worden ondersteund. 

De belangrijkste is het Sophia kinderziekenhuis. Kinderen moeten onbezorgd kunnen rennen, spelen en sporten. Voor niet alle kinderen in Nederland is dat vanzelfsprekend. Om die redenen steunt CVV Zwervers, samen met haar hoofdsponsoren het goede doel Vriend van het Sophia. Klik hier voor meer informatie over dit goede doel. Het is uniek voor de regio dat alle leden van een voetbalclub exact hetzelfde wedstrijdtenue dragen. Bij CVV Zwervers is dat het geval. Alle spelende leden dragen het logo van Vriend van het Sophia op de borst. Dit logo is voor Zwervers speciaal in de kleur blauw ontworpen.

Zwervers Meiden-O11 (kampioen)

2019

Finale Internationaal O13 toernooi 2017 (Feyenoord- Schalke'04)

2019

Sterk in grote evenementen
Jaarlijks worden voor bijna alle jeugdteams toernooien georganiseerd door de wedstrijdcommissie. Buiten deze toernooien organiseert CVV Zwervers als sinds 1993 tijdens de Pinksterdagen het grote internationale D-toernooi, tegenwoordig de U13 CUP genoemd, voor spelers onder de 13 jaar. Tijdens deze dagen komen duizenden toeschouwers kijken naar jeugdvoetbal op hoog niveau. Clubs als Manchester City, Liverpool FC, Juventus, Borussia Dortmund, VFL Wolfsburg, Chelsea, Anderlecht, Feyenoord, Ajax en PSV bezochten allemaal al Sportpark De Couwenhoek. Met dit toernooi zet CVV Zwervers zichzelf en ook de gemeente Capelle aan den IJssel op de internationale kaart.
In juni 2019 is de 27e editie succesvol afgesloten. Deze editie had een prachtig deelnemersveld en een prachtige winnaar: FC Barcelona. 

Een ander uniek evenement is het SIX-toernooi. Dit toernooi is voortgekomen uit het horeca en bedrijventoernooi en vindt al jaren plaats. Een team van vrijwilligers organiseert het toernooi de zaterdag vóór of ná het Pinksterweekend. Het concept bestaat uit teams in een 6-6 formatie die uitkomen voor bestaande sponsoren of andere bedrijven die Zwervers een warm hart toe dragen. Gezelligheid en netwerken gaan tijdens dit toernooi hand in hand.