Skip to main content

Keuring van een veld

Hoe het werkt

Elke wedstrijd die wordt afgelast zorgt voor teleurstellingen. Bij de spelers van Zwervers maar ook bij die van de tegenpartij. Maar ook bij de trainers en andere vrijwilligers. Dat begrijpen we maar we hebben dat zelf helaas niet in de hand. Het afkeuren van een veld, meestal een natuurgrasveld, doen we niet zomaar. Hieronder een korte beschrijving hoe het werkt en welke afwegingen er gemaakt worden.

  • Belangrijk om te weten dat het niet de club is die de velden keurt maar door een consul van Sportief Capelle. Het afkeuren van de velden mag van de KNVB in principe UITSLUITEND op de speeldag zelf gebeuren. In hoge uitzondering één dag van te voren maar dan moet het bar en boos weer zijn en de velden er heel slecht bij liggen.
  • Wij hebben twee grasvelden die elk een andere ondergrond hebben. Veld 3 is een veld met een slechte toplaag waardoor het water moeilijk in de drainage pijpen komt. Dat veld is vaak heel snel onbespeelbaar omdat er snel plassen water op blijven staan. En als het al bespeeld kan worden dan door jeugdteams in verband met de geringere speelschade. Veld 4 is beter en kan veel meer hebben en is vaak na stevige regenbuien nog bespeelbaar.
  • Op vrijdagavond keurt de consul de velden. Dat doet hij ook nog eens op zaterdag rond 6 uur in de ochtend. Soms kan het zijn dat er in de ochtend gespeeld kan worden maar dat gaande weg de dag de bespeelbaarheid afneemt en de speelschade toeneemt. Vervolgens worden de velden in de loop van de dag opnieuw gekeurd. Dan kan het zijn dat het veld alsnog wordt afgelast. Inhaalweekenden zijn er vervolgens voor om wedstrijden die zijn afgelast in te halen.
  • Het streven is om bij eventuele afkeuring van de velden dit minimaal twee uur vóór de wedstrijden die worden afgelast te doen zodat alle teams tijdig geïnformeerd kunnen worden. Er kunnen echter situaties zijn dat dit niet altijd lukt. 
  • De consul moet er voor zorgen dat velden bespeelbaar blijven op de langere termijn en dat er geen gevaar ontstaat voor de spelers.
  • Het wedstrijdsecretariaat houdt bij welke teams te maken hebben gehad met afgelastingen. Zij proberen dat zo evenwichtig mogelijk te verdelen. Soms kan een veld wel junioren aan maar geen senioren. Dan wordt geprobeerd om in het wedstrijdschema daar rekening mee te houden. Maar soms heb je ook de medewerking van de tegenstanders nodig om een wedstrijd op een ander tijdstip te zetten. Niet elke vereniging wil daar aan meewerken.
  • We zijn verplicht vanuit de KNVB om teams die voetballen in de A categorie of teams die een bekerwedstrijd spelen prioriteit te geven boven teams in de B-categorie. A Categorie moet in principe altijd doorgaan. Dat hebben wij niet verzonnen maar dat zijn de regels van de KNVB.

We zijn een voetbalclub en er moet gevoetbald worden. Maar soms kan het niet anders dan dat er een veld onbespeelbaar is. Dat doen we niet omdat we dat leuk vinden maar omdat het niet anders kan. We rekenen dan op ieders begrip.

Kunstgras op veld 3 gaat (bijna) alles oplossen
Nu het besluit door de gemeente is genomen dat het natuurgras op veld 3 wordt vervangen door kunstgras zijn we volgend seizoen nagenoeg verlost van het afkeuren van velden en dus wedstrijden die worden afgelast.